Qualitative und quantitative Untersuchung des Riech- und Schmeckvermögens bei Zahnprothesenträgern

Die vorliegende Studie zeigt einen negativen Einfluss von gaumenbedeckenden Zahnprothesen auf das Riech- und Schmeckvermögen ihrer Träger. Sollten sich diese Ergebnisse in weiteren Studien mit größerer Teilnehmerzahl bestätigen, wäre die Entwicklung alternativer Konstruktionsweisen von Zahnprothesen...

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Main Author: Wolke, Marius
Contributors: Steinbach-Hundt, Silke (Prof. Dr.) (Thesis advisor)
Format: Doctoral Thesis
Language:German
Published: Philipps-Universität Marburg 2023
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Online Access:PDF Full Text
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The results of this study show a negative impact of palatine covering dental prostheses on olfactory and gustatory abilities of their wearers. If these results are confirmed in further studies with a bigger numbers of participants, the development of alternatively designed dentures might contribute to an improved quality of life and health of those wearing them. Patients undergoing prothestic treatment should be advised to use more spices and alter their meals’ consistencies regularly in order to stimulate trigeminal receptors. Salt and sweeteners should be used restrictedly.